Lakeside Turnuvası Sonuçlandı. Emre Toros Sizin İçin Yorumladı! 

Lakeside Turnuvası 13 Ocak 2008 tarihinde yapılan Erkekler finali ile sona erdi. Son derece çekişmeli maçlara sahne olan turnuva geçmiş senelere göre daha düşük bir sayı ortalaması yakalamasına rağmen son derece büyük süprizleri ile izleyecilerine uzun yıllar unutulmayacak anlar yaşattı.

Bayanlarda şampiyonluğu Golden Lady Gulliver'in 7 yıl süren egemenliğine son veren Anastasia Dobromysova kazanırken, nefes kesen erkekler finalinde Turnuvanın bir numaralı seri başı Mark Webster Avustralyalı rakibi Simon Whitlock'u 7-5 yenerek mutlu sona ulaştı.

Turnuvanın yine bize göre en önemli anları ise Emre Toros, Bora Temizsoy ve Mete Özdemirci'nin hem keyifli hem de bilgilendirici sunumlarıydı. Geçen seneden farklı olarak final maçının ortasından verilmeye başlaması ve ciddi dart ortalamaları sebebiyle yeterince vakit bulmakta zorlanan Toros ve Bora yine de renkli anlatımlarıyla bulundukları yeri inkar etmeyen bir performans sergilediler. Biz de PDO Group olarak hepsine teker teker teşekkürü bir borç biliyoruz.

Aşağıda Milli takım oyuncusu ve kaptanı Emre Toros'un 2008 Lakeside Turnuvası ile ilgili final sunumunu bulabilirsiniz.

******************************************************************

2008 Lakeside için söylenebilecek birçok söz var ama ilk söylenebilecek şey bu yılın gençlerin yılı olduğu. Turnuvayı kazanan Webster ve Dobromyslova henüz erken yirmili yaşlarında iki sporcu. Tabii burada ki biyolojik yaştan bahsediyorum, dart yaşından değil. Bu sporcuların “dart yaşları” Türkiye’deki en eski oyuncuları kaba bir tahmin ile en az ikiye katlar. Yayıncı kuruluşların geçen sene aldığı karar doğrultusunda maalesef bu yıl bayanlar müsabakaları ekrana gelmedi ki bu da bizi Dobromyslova’nın performansını seyretmekten alıkoydu. Böylece bence bu yılın dart açısından en önemli gelişmesine tanık olmadık.

BBC’nin verilerine göre Lakeside 2008 bu sene 2 milyon civarında bir izleyici kitlesi tarafından takip edildi. Bu rakam, PDC turnuvalarını da hesaba katarsak sadece İngiltere’de 3 milyon kişi civarında tahmin ediliyor. Bu da dart sporunun 1980’li yıllardan sonra yaşadığı ikinci bahar olarak nitelendiriliyor. Şu sıralarda dart otoriteleri bu rüzgarın olumlu şekilde kullanılması için neler yapılması gerektiği konusunda tartışma yürütüyorlar. 1980’li yıllarda kazanılan ivme, sporun yerleşik imajı ve alkol ile olan bağlantısını ön plana çıkaran medya yayınları nedeniyle heba edilmişti. Günümüzde ise bu hatanın farkında olan tüm dart çevreleri dartı bir spor olarak gündeme getirip spora gereken prestiji kazandırmak amacındalar. Umarım ki Türkiye’de de bu gelişmelere paralel öngörüler dahilinde planlamalar yapılır.

Erkekler müsabakalarında ortalamaların özellikle de ilk turlarda bir hayli düşük olduğu gözlere çarpabilir. Bu genel bir pratik olarak her yıl aynı şeklide gerçekleşse de bu sene ortalamalar bir parça daha düşük çıktı. Bence bu durumun ana nedenini Lakeside’ın gediklisi olan bir grup önemli BDO/WDF sporcusunun PDC tarafına geçmesinde aramak doğru olur. Mervyn King, Tony Eccles, Michael van Gerwen, Vincent van der Voort, Jelle Klaasen gibi isimlerin yerini yeni gelen sporcular pek o kadar da dolduramadılar. WDF/BDO bu kan kaybını Webster gibi alttan gelen yeni sporcular ile dolduracağını iddia etse de önümüzdeki bir iki yıl içerisinde bu tip ortalamalar ile sıkça karşılaşmamız olası.

Bildiğiniz gibi turnuvanın son iki günündeki TV yayınlarında sizlere Mete Özdemirci ve Bora Temizsoy ile beraber yardımcı olmaya çalıştık. Geçen seneden farklı olarak bu sene bazı arkadaşlardan yoğun eleştirilere maruz kaldık. TV yayıncılığı çok kolay bir iş değil. Hele ki elinizde 45 dakika ve anlatacağınız bir kamyon dolusu bilgi varsa. Yayın sırasında federasyonla, liglerle, sponsorlarımızla ve kişilerle ilgili verdiğimiz bilgilerin hepsinin camia dışı insanlar ile paylaşılması gereken önemli bilgiler olduğunu düşünüyorum. Yayıncı kuruluş olan Eurosport’un başında bulunan sevgili Bağış Erten’in de oluruyla verilen bu bilgiler, kimilerimiz için can sıkıcı olsa da en azından camia olarak bu kurum ve kişilere ödenmesi gereken minnet borcumuzun bir şekilde ödenmesi olarak algılanmalıdır.

Son olarak askerlik sonrası yerleşme telaşım nedeniyle geç kalan bu yazıdan ötürü hepinizden özür diliyorum ve bu fırsatı bana veren PDO yetkililerine de teşekkür ediyorum.

Bol dartlı günler…

Toros